Cichoreiteelt

Cichorei is een 'kleine' teelt in Nederland en de Hoeksche-Waard. Uit de wortels van cichorei wordt inuline gewonnen en geproduceerd door Sensus in Roosendaal. Vanaf de start in 1994 telen we zelf cichorei en hebben we veel ervaring opgedaan in het zaaien, de onkruidbestrijding en de oogst. Al deze ontwikkelingen volgt Loonbedrijf Breure op de voet, zodat wij ook in deze teelt een volwaardige partner voor u kunnen zijn.

arrow_back arrow_forward

CICHOREI ZAAIEN

Het zaaien gebeurt bij Loonbedrijf Breure met een 12 rijige Accord Miniar precisie zaaimachine die alleen gebruikt wordt voor de cichoreiteelt. Met deze machine kan zowel (naakt) gecoat zaad als gepilleerd zaad worden gezaaid. Verder is de zaaimachine voorzien van een nauwkeurige diepte verstelling van 0,2 cm per gat en kan tijdens het zaaien een rijenbespuiting uitgevoerd worden met een bodemherbicide. Sinds kort is het mogelijk om een vloeibare fosfaat meststof in de rij, op het zaad, te spuiten.

GEWASVERZORGING

Door het beperkt aantal middelen en de trage start van cichorei vraagt de onkruidbestrijding de nodige aandacht. Zo kunnen we een mechanische bestrijding uitvoeren met onze 12 rijige Steketee schoffelmachine. Daarnaast kan een effectieve bestrijding uitgevoerd worden met onze 12 rijige Steketee Multispray kappenspuit. Deze machine is door ons op vele punten aangepast, zodat een bestrijding met Roundup tussen de rijen al in een vroeg stadium kan plaatsvinden.

arrow_back arrow_forward
arrow_back arrow_forward

CICHOREI ROOIEN

Voor het rooien van cichoreiwortels gebruikt Breure 1 van de Holmer Terra-Dos rooimachines. De Holmer is bij ons specifiek aangepast voor het rooien van cichorei op de volgende punten.

  • cichorei scharen om de lange wortels volledig te rooien
  • dikke rollen in rollenbed om verliezen tegen te gaan
  • nauwe reinigingszonnen en -rekken, eveneens tegen verliezen.
  • nauwe doorlaat zeef- en elevatorbanden.